skip to Main Content

Prijavite se na Sat kodiranja i učestvujte u mnogim drugim projektima poput Minecraft-a, CodeCombat-a, LEGO slagalica itd.

Šta je Sat kodiranja?

Sat kodiranja ili Hour of Code je globalna edukativna akcija američke neprofitne organizacije CODE.ORG namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, pokrenuta sa ciljem demistifikacije informatike i programiranja i motivacije učenika da razmotre karijeru u programiranju i IT sektoru.

Šta se radi na Satu kodiranja?

Na Satu kodiranja učesnici uče kroz interaktivne tutorijale. Interaktivni tutorijali urađeni su na primjerima popularnih igrica i video filmova kao što Angry Birds, Minecraft, Elsa i Ana ili Frozen, osmišljeni su tako da prethodno predzanje nije potrebno. Tutorijali su dostupni na više od 40 jezika, a namijenjeni su osobama starosne dobi od 4 do 104 godine. Aktualni tutorijali nalaze se na linku: https://code.org/learn.

Kada se održava Sat kodiranja?

Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u decembru, mjesecu u kojem je rođena Grace Murray Hopper (09.12.1906.) pionirka informatike, zaslužena za popularizaciju izraza bug i razvoja programerskog jezika COBOL. Prošle godine kodiralo je preko 100 miliona mladih u 180 zemalja širom svijeta u periodu između 5. i 11. decembra 2016. godine.

Da li mora da se održi u određeno vrijeme?

Ne. Možete organizovati Sat, ili više njih, bilo kada tokom cijele ove sedmice.

Zašto informatička nauka?

Svaki učenik/učenica treba imati mogućnost da izučava informatiku. Ona pomaže razvijanje vještina rješavanja problema, logike i kreativnosti. Ako započnu dovoljno rano, mladi će imati osnovu za uspjeh u bilo kojem zanimanju 21. vijeka.

Ko može biti domaćin Sata kodiranja i šta je potrebno uraditi?

Domaćin Sata kodiranja može biti svako! Škole, vrtići, firme, ministarstva, organizacije – svako ko poželi! Ono što je potrebno uraditi je izvršiti jednostavnu registraciju na zvaničnoj stranici: https://hourofcode.com, te popuniti obrazac za učešće institucija i organizacija u BiH.

Ne znate ništa o kodiranju. Možete li ipak biti organizatori Sata kodiranja?

Naravno da možete. Sat kodiranja je samostalna aktivnost. Sve što trebate uraditi jeste pogledati i isprobati tutorijale, izabrati koji Vam se sviđa, te odabrati vrijeme i mjesto za Sat kodiranja.

Da li BiH učestvuje u ovom edukativnom događaju?

Da, BiH je tri godine zaredom učestvovala u ovoj globalnoj akciji. BiH, već treću godinu zaredom postiže najbolje rezultate u regiji.

Da li škole u BiH smiju učestvovati u ovom edukativnom događaju?

Da, CPCD svake godine zatraži saglasnosti nadležnih ministarstava obrazovanja. Pored ministarstava obrazovanja, akcija je podržana i od prosvjetno-pedagoški zavoda i Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Postoji li neko javno takmičenje za organizatore i učesnike u BiH?

Da, CPCD uz podršku brojnih partnera, svake godine organizuje nagradne igre za najaktivnije škole, nastavnike i učenike. Tako će i ove godine najaktivniji biti nagrađeni brojnim i vrijednim nagradama.

Da li postoji neko mjesto gdje se svako zainteresovan može prijaviti za Sat kodiranja?

SMART Resursni centar svake godine organizuje u svojim prostorijama Satove kodiranja.

Ko se može prijaviti na Satove kodiranja u SMART Resursnom centru?

Svi ljubitelji kodiranja se mogu prijaviti. Učenici, studenti, roditelji, sekcije informatike, razredi, nastavnici…ograničenja nema! Sve što treba da uradite je da popunite prijavu.

Kako voditi jedan Sat kodiranja?

1. Pogledajte tutorijale

Organizacija Code.org svake godine priprema razne tutorijale dužine jednog sata za mlade i stare ljubitelje programiranja. Tutorijali su dostupni na stranici https://hourofcode.com i https://code.org/learn.

Svi tutorijali Sata kodiranja:

 • Zahtijevaju minimalno vrijeme pripreme nastavnika.
 • Namijenjeni su za samostalan rad učenika, po njihovom vlastitom tempu i prema vještini koju posjeduju.

Veliki broj tutorijala je dostupan na našem jeziku.

2. Planirajte potrebe za opremom

Najbolje iskustvo u Satu kodiranja učenici će imati na kompjuterima povezanim na internet. Ali nije neophodno da svaki učenik ima zaseban kompjuter, a moguće je čak uraditi Sat kodiranja i bez kompjutera. Ako nemate na raspolaganju dovoljno kompjutera, kombinujte učenike u parove – tako će pomagati jedni drugima, i manje će se oslanjati na nastavnika.

 • Testirajte tutorijale na kompjuterima, kako biste se uvjerili da rade kako treba (sa zvukom i video zapisima).
 • Pregledajte stranicu sa čestitkom za uspješan završetak koju će učenici vidjeti kad završe Sat.
 • Obezbijedite učenicima slušalice za uši, ili tražite od učenika da donesu svoje vlastite, u slučaju da odaberete tutorijal za koji je neophodan zvuk.
 • Ako imate probelma sa konekcijom na internet, planirajte da prikažete uvodni video na početku Sata, tako da učenici ne moraju raditi download videa na svoje uređaje.

3. Pokažite učenicima video

Neka učenici pogledaju inspirativni video na početku Sata.

Primjeri:

 • Originalni Code.org uvodni video, sa izjavama Billa Gatesa, Marka Zuckerberga i NBA igrača Chrisa Bosha (postoje verzije od 1 minute, 5 minuta i 9 minuta).
 • Uvodni video za Sat kodiranja.
 • Video gdje predsjednik SAD poziva sve učenike da izučavaju informatiku.

4. Dodatno motivirajte učenike – dajte im kratki uvod

Većina djece ne zna puno o informatici. Evo nekih ideja:

 • Objasnite na jednostavan način primjere koji objašnjavaju primjenu kompjutera i informatike (za spašavanje života, pomoć ljudima, povezivanju ljudi i slično).
 • Pokušajte sa: “razmislite o stvarima koje koriste informatiku u svakodnevnom životu: mobiteli, kompjuteri, semafori… sve ove sprave nastale su radom informatičara koji su omogućili da sve funkcioniše“.
 • Ili: “Informatika je umijeće povezivanja ljudskih ideja i digitalnih alata kako bismo povećali svoju moć. Informatičari rade u puno raznih oblasti – izrađuju aplikacije za telefone, pomažu u liječenju bolesnih, stvaraju crtane filmove, stvaraju društvene medije, prave robote koji istražuju čak i druge planete itd.“.

5. Započnite Vaš Sat kodiranja

Dajte osnovna uputstva učenicima:

 • Napišite link za tutorial na tabli. Link možete pronaći napisan ispod broja učesnika.
 • Recite učenicima da otvore URL i da započnu tutorijal.

6. Kada učenici zatrebaju pomoć…

 • Recite im da koriste pravilo „pitaj troje prije mene“ – neka učitelja pitaju za pomoć samo nakon što upitaju troje učenika i ako oni ne mogu da pomognu.
 • Ohrabrujte učenike s vremena na vrijeme npr. „odlično ti ide, samo nastavi“ i slično.
 • U redu je da odgovorite „Ne znam. Hajde da zajedno nađemo rješenje“. Ako ne uspijete riješiti problem, iskoristite ga kao lekciju za cijeli razred: „Tehnologija ne reaguje svaki put na način koji mi mislimo da treba – svi smo mi učenici“. Ili „Učenje programiranja je kao učenje novog jezika; nećete odmah tečno progovoriti“.

7. Šta učiniti ako neko od učenika prođe kroz tutorijal ranije?

 • Učenici mogu da vide sve tutorijale i da pokušaju da rade drugi.
 • Ili, zamolite takve učenike da pomognu onima kojima ide sporije ili teže.

8. Kako mogu isprintati certifikat za moje učenike?

Svaki učenik može dobiti certifikat sa svojim imenom putem emaila, nakon što završi cijeli tutorijal. Možete kliknuti da se certifikat isprinta, ali možete otići i na stranicu http://code.org/certificates i isprintati koliko god certifikata želite.

Back To Top