skip to Main Content

Sat kodiranja 2016

Centar za promociju civilnog društva, kroz svoj SMART Resursni centar i 2016. godine pokrenuo je veliku promotivnu akciju za najveći edukativni događaj u Bosni i Hercegovini, Sat kodiranja. Ovogodišnju akciju podržala su sva nadležna ministarstva obrazovanja iz Federacije Bosne i Hercegovine, Odjel za obrazovanje Brčko Distrikta, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, te Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku.

Sedmica informatičke edukacije odvijala se od 05.12. do 11.12.2016. godine. U navedenom periodu učestvovalo je preko 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Satu kodiranja iz preko 260 škola i nevladinih organizacija, od čega je 130 škola organizovalo sate kodiranja za sve svoje učenike. Prema zvaničnim statistikama Bosna i Hercegovina je i treću godinu zaredom, ostvarila najbolje rezultate u regiji – po broju organizovanih događaja i broju uključenih učenika.

U SMART Resursnom centru svakodnevno su organizovani satovi kodiranja za preko 220 učenika, koji su nas posjetili iz različitih gradova Bosne i Hercegovine. Na Satu kodiranju ugostili smo učenike iz Osnovne škole „Osman Nakaš“ iz Sarajeva, učenike Osnovne škole „Vladislav Skarić“ iz Sarajeva, učenike Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ iz Sarajeva, učenike Osnovne škole „Fatima Gunić“ iz Sarajeva, učenike Prve osnovne škole Srebrenik, učenike Druge osnovne škole Srebrenik, učenike Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva, učenike Osnovne škole „Mirsad Prnjavorac“ iz Sarajeva, učenike Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ iz Sarajeva, učenike Osnovne škole „1. mart“ Vrnograč iz Velike Kladuše i učenike Osnovne škole „Hamza Humo“ iz Zenice.

Sat kodiranja 2016. godine podržala je američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović, načelnik Oćine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić i pomoćnik načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Nermin Pećanac.

Akciju je podržalo rekordnih 19 partnera tj. društveno-odgovornih kompanija i organizacija iz BiH.

Back To Top